Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

ΛΗΜΝΟΣ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ- ΠΑΡΑΛΙΕΣ!!!!

Λήμνος, Ανεμόεσσα ,το νησί του Ηφαίστου.Ένα νησί που προσφέρει στον επισκέπτη μοναδικές διακοπές ηρεμίας και χαλάρωσης αλλά και πιο έντονης νυχτερινής ζωής για όποιον το επιθυμεί.
Η Λήμνος είναι νησί του Βορειοανατολικού Αιγαίου,βρίσκεται ανάμεσα στο Άγιον Όρος,τη Σαμοθράκη και τη Λέσβο και μαζί με τον Άγιο Ευστράτιο αποτελούν την επαρχία Λήμνου του Ν.Λέσβου.
Η Λήμνος είναι το όγδοο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας με έκταση 476 τετραγωνικά χιλιόμετρα.Πρωτεύουσα είναι η Μύρινα.Στη Λήμνο μπορεί κανείς να φτάσει είτε αεροπορικώς από Αθήνα,Θεσσαλονίκη,Μυτιλήνη,Ικαρία,Σάμο,Ρόδο και Χίο ,είτε ακτοπλοϊκώς από Λαύριο ,Πειραιά, Καβάλα,θεσσαλονίκη,Μυτιλήνη,Αγιο Ευστράτιο , Χίο , Σάμο.
Η Λήμνος είναι ένα νησί όπου μπορεί κανείς να συνδυάσει κάθε είδους διασκέδαση,καλύπτοντας και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη Ακόμη και στο πιο απομακρυσμένο χωριό υπάρχει ο παραδοσιακός καφενές -ταβερνάκι όπου ο επισκέπτης μπορεί απολαύσει τον καφέ ή το ποτό του και να γευτεί την τοπική κουζίνα και τα ντόπια μεζεδάκια.Ο επισκέπτης της Λήμνου μπορεί να απολαύσει το φρέσκο ψάρι,την τοπική κουζίνα και τον καφέ του με θέα το απέραντο γαλάζιο καθώς και το μοναδικό ηλιοβασίλεμα σε μια από τις πολλές καφετέριες, ψαροταβέρνες και εστιατόρια που υπάρχουν στη Μύρινα, όπως στο Ρωμέικο γιαλό,στα Ρηχά νερά,στον Τούρκικο γιαλό, στο λιμανάκι όσο και στα όμορφα χωριά του νησιού όπως τον Άι Γιάννη,τον Μούδρο,τον Κότσινα, τις Σαρδές ,το Κοντοπούλι ,την Πλάκα κ.α.
Για όσους επιθυμούν έντονη νυχτερινή ζωή και γλέντι ως το πρωί ειδικά το καλοκαίρι αλλά και κατά τους χειμερινούς μήνες υπάρχουν πολυάριθμα club,μπαράκια και κέντρα νυχτερινής διασκέδασης που δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα αυτά των άλλων κοσμικών νησιών και που κατά καιρούς φιλοξενούν διάσημους καλλιτέχνες.
Κατά τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες διοργανώνονται και κάποιες συναυλίες καθώς και διάφορες άλλες εκδηλώσεις όπως πανηγύρια με παραδοσιακή μουσική,χορό ,τραγούδι και φαγητό.
Όσον αφορά στις παραλίες της Λήμνου οι ακτές της έχουν μήκος που φτάνει τα 260 χιλιόμετρα. Είναι αμμώδεις και με βότσαλο,απέραντες με πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά,αρκετές μάλιστα έχουν πάρει και γαλάζια σημαία.Εδώ μπορεί κανείς να απολαύσει το μπάνιο του είτε σε κοσμικές ,οργανωμένες παραλίες με beach bar όπου μπορεί κάποιος να επιδοθεί και σε θαλάσσια σπορ είτε σε ερημικές ,απομονωμένες παραλίες στις οποίες η πρόσβαση γίνεται μόνο με βάρκα.
Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιες από τις πιο γνωστές παραλίες:
Μικρό και Μεγάλο φαναράκι(Μούδρος),Χαβούλι(Μούδρος),Θάνος,Εβγάτης,Λουρί(Σκανδάλη),Κέρος(Καλλιόπη),Μακρύς γιαλός(Καμίνια),Άγιος Ιωάννης(Καμίνια),Αυλώνας(Μύρινα),Ρωμέικος γιαλός(Μύρινα),Ρηχά νερά( Μύρινα),Τούρκικος(Μύρινα),Άγιος Ιωάννης(Κάσπακας),Πλατύ,Ζεματάς(Παναγιά),Νεφτίνα(Κοντοπούλι),Μπουρνιάς(Βάρος),Κότσινας,Άγιος Ερμόλαος(Ατσική),Γομάτι(Κατάλακο).
Η Λήμνος είναι ένα νησί που αξίζει να επισκεφθείτε.


LIMNOS Entertainment- BEACHES !!!!
Lemnos, Anemoessa, the island of Ifaistos. An island thatt offers to the visitors a unique tranquility and relaxing holidays but also a very intense nightlife for evrerybody. Lemnos is located on the North Aegean Sea, between Mount Athos, Samothrace and Lesbos. Lemnos is the eighth largest island with an area of 476 sq kilometers. Myrina is the capital of Lemnos. Lemnos can be reached easily by air from Athens, Thessaloniki, Mytilene, Ikaria, Samos, Rhodes and Chios, either by boat from Lavrio, Piraeus, Kavala, Thessaloniki, Mytilene, Agios Efstratios, Chios, Samos. Lemnos is an island which combines all kinds of entertainment, covering even the most demanding visitor . Even in the most remote village there is a traditional café -taverna where visitors can enjoy a coffee or a drink and taste the local cuisine and local delicacies. The Visitor of Lemnos can enjoy fresh fish, local cuisine and a coffee overlooking the sea and the sunset in one of the many cafeterias, taverns and restaurants which located in Mirina, just like in Romeikos shore, in "shallow waters", in the Turkish shore, in the harbors, and also in the beautiful villages of the island such as St. John, Moudros, Kotsinas, Sardes, Kontopouli, Plaka etc.
For those who seeking intense nightlife and feasts until the morning, especially in summer and during the winter months there are numerous club, bars and nightclubs which have nothing to envy from those in other cosmic islands.
During the summer , many concerts and various other fiests where organized, such as festivals with traditional music, dancing, singing and eating.
Futhermore Lemno's coasts length is up to 260 kilometers.Most beaches are sandy, with crystal clear waters, and most of them have been gotten a blue flag. Everybody can enjoy swimming either in crowd , organized beaches with beach bar s and sea sports or in deserted, secluded beaches where the access is only by boat.
For example there are some of the most famous beaches: Small and Large Fanaraki (Moudros),Chavouli(Moudros),Thanos.Evgatis,Louri(Skandali),Keros(Kalliopi), Saint John (Kaspakas),Makris Gyalos(Kaminia), Rixa Nera(Mirina),Aulonas(Mirina),Tourkikos Gialos(Mirina),Platu,Zematas(Panagia),Neftina(Kontopouli),Bournias(Varos),Kotsinas,SAint Ermolaos(Atsiki),Gomati(Katalakko).Lemnos is an island worth visiting.
ΚΕΙΜΕΝΟ:ΡΑΝΙΑ ΓΙΑΛΟΥΡΗ
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ:ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΙΚΡΑΝΗΣ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ, my lemnos.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:ΣΤΡΑΤΗΣ ΛΙΑΔΕΛΗΣ,ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ,ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΦΥΛΗΣ,ΤΑΣΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ,ΝΙΚΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ,ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΡΑΣΧΑΚΗΣ,ΕΥΓΕΝΙΑ ΚΑΚΑΛΗ,ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ,PANTELIS BEACH BAR LIMNOS,ΡΑΝΙΑ ΓΙΑΛΟΥΡΗ

Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Αφιέρωμα στον ΝΑΥΤΙΚΌ ΟΜΙΛΟ ΛΗΜΝΟΥ


Λένε πως τα καλά αρώματα χωράνε σε μικρά μπουκάλια. Νομίζω όμως, ότι αυτό δεν ισχύει μόνο για τα αρώματα. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα “μικρών” και αφανών ανθρώπων “μικρών” και αφανών ομάδων, που καταφέρνουν μεγάλα και σημαντικά επιτεύγματα. Δε θα έλεγα ότι το “πρόγραμμα”, η αυστηρή οργάνωση και δομή αν θέλετε, είναι τα μυστικά της επιτυχίας, όσο η Αγάπη και το μεράκι. Κατάθεση ψυχής και πολλή δουλειά, τα μυστικά μιας μικρής ομάδας ανθρώπων που από το 1989, οπότε και ιδρύθηκε, καταφέρνει αδιάκοπα να κάνει τη Λήμνο ξακουστή όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρο το κόσμο. 

Τρία αρχικά από τρεις λέξεις: Ν.Ο.Λ., που δε σημαίνουν τίποτε άλλο από Ναυτικός Όμιλος Λήμνου. Μια τρελή, θεοπάλαβη ιδέα που γεννήθηκε από τη συνάντηση δύο παλιών γνωστών, του Αθανάσιου Σκαμάγκη και του Ιωάννη Λυτσάκη η οποία ήρθε για να ανατρέψει τα μέχρι τότε ισχύοντα δεδομένα του νησιού. Αξιοποιώντας ένα ήδη, προ τριών ετών κατατεθειμένο καταστατικό, στις 9-3-1990 και με έδρα τη Μύρινα, ο Ναυτικό Όμιλος Λήμνου ξεκινά τη λειτουργία του, παρά τις αντίξοες συνθήκες. Ο σκοπός, ένας: η διάδοση των ναυτικών αθλημάτων και η ανάπτυξη του αθλητικού πνεύματος και της αγάπης για τη θάλασσα στους νέους της Λήμνου. 

Οι επιτυχίες πολλές. Μετάλλια σε πανελλήνια, βαλκανικά και τα τελευταία χρόνια ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα. Αποκορύφωμα η 8η ολυμπιακή θέση στον Λονδίνο το 2012 με το Λημνιό αθλητή Μαγδανή Παναγιώτη και το Κόνσολα Λευτέρη από τη Σαλαμίνα, στο διπλό σκίφ ελαφρών βαρών ανδρών. Φυσικά ένα τέτοιο αποτέλεσμα δεν ήταν τυχαίο, αφού ήταν η φυσική εξέλιξη προηγούμενων διακρίσεων.

Η αρχή έγινε (όπως ο ίδιος μας ομολογεί παρακάτω) από τον ίδιο τον Γ. Λυτσάκη στο πανελλήνιο πρωτάθλημα παλαιμάχων κωπηλασίας του 1990 με τη κατάκτηση της 3ης θέσης. Στη συνέχεια από το 1991 και μετά, όπως πληροφορούμαστε από το ιστορικό του σωματείου, ο Ναυτικός όμιλος βρίσκεται σε κάθε πανελλήνιο πρωτάθλημα στις θέσεις από τη 4η μέχρι και την 6η. Σταθμό όμως αποτελεί το 64ο πανελλήνιο πρωτάθλημα του 1998, αφού το αθλητής Ανδρέας Λάμπρου κατάφερε να κάνει τη διαφορά. Κατακτά τη 2η θέση στο αγώνισμα σκίφ παίδων. Επόμενος σταθμός το 2002, χρονιά που ο αθλητής Γεώργιος Ζαχάρωφ με τη συμμετοχή του στην εθνική ομάδα παίδων διακρίνεται με τη 2η θέση, του αγωνίσματος τετραπλό σκιφ παίδων στο βαλκανικό πρωτάθλημα του Προβντιβ της Βουλγαρίας.  Πέντε χρόνια περνούν και μια ακόμα σημαντική νίκη δε αργεί να έρθεί. Έτος 2007 και ο Ναυτικός όμιλος συμμετέχει στο 73ο πανελλήνιο πρωτάθλημα κωπηλασίας. Ο αθλητής Πραυλής Παύλος καταφέρνει να φέρει το πρώτο χρυσό μετάλλιο για τον Ναυτικό όμιλο. Την επόμενη χρόνια κι έπειτα από αγώνες επιλογής ο αθλητής Μαγδανής Παναγιώτης γίνεται στέλεχος της εθνικής ομάδας και κατακτά τη 15η θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων κάτω των 23 ετών στην Αυστρία. Όλοι πλέον περίμεναν αυτό που θα ανέτρπε τα δεδομένα, αυτό που θα ανέβαζε το πήχυ ακόμη ψηλότερα. Και έγινε το αναπάντεχο! Ο Παναγιώτης Μαγδανής με τη συμμετοχή του Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ελαφρών βαρών ανδρών κάτω των 23 ετών στη Λευκορωσία ανακηρύχθηκε 1ος Παγκόσμιος Πρωταθλητής για το 2010 στο διπλό σκίφ ελαφρών βαρών με το συναθλητή του Κόνσολα Ελευθέριο. Ο δρόμος πλέον ήταν ανοιχτός για μια σωρεία διεθνών διακρίσεων τόσο για το Παναγιώτη όσο και για τον ίδιο το Ν.Ο.Λ.

Ο Ναυτικό Όμιλος Λήμνου όμως δε δραστηριοποιείται μόνο στο χώρο στης κωπηλασίας. Άλλα δύο τμήματα δραστηριότητας του είναι αυτά της κολύμβησης και και και της υποβρύχιας δραστηριότητας. 

Το τμήμα υποβρύχιας δραστηριότητας έχει σημαντικές διακρίσεις τόσο σε πανελλήνιο όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Κοιτώντας κάποιος το ιστορικό του, αμέσως αντιλαμβάνεται τη σπουδαιότητα του, καθώς κάθε χρόνο καταφέρνει να κατακτήσει μια θέση στο βάθρο. Αξίζει να σημειώσουμε τη 17η θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Χιλής το 1994, τη 3η θέση ατό Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Ισπανίας το 2007 και την 6η θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βενεζουέλας, η οποία μάλιστα μέχρι και τώρα παραμένει η καλύτερη θέση της εθνικής Ελλάδος όλων των εποχών. Η δράση του τμήματος όμως δε περιορίζεται εδώ. Αναφέρουμε ότι το 1999 διοργάνωσε και διεξήγαγε το πανελλήνιο πρωτάθλημα υποβριχίου ψαρέματος για εκείνο το έτος. Τέλος το 2002 διεξήχθη στη Λήμνο υπό την αιγίδα του ΝΟΛ το 1ο Specirfishing Champions League, χαρακτηριζόμενη ως η καλύτερη διοργανωτική πρόταση και προσπάθεια  παγκοσμίως.    

Το τμήμα κολύμβησης από την άλλη δραστηριοποιείται μόνο τα καλοκαίρια στη παραλία των ρηχών νερών και του ρωμέικου γυαλού. Στόχος του είναι η εκπαίδευση παίδων όλων των ηλικιών στη κολύμβηση και στην ορθή αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών μέσα στη θάλασσα. Κατά μέσο όρο συμμετέχουν κάθε χρόνο περίπου 50-60 παιδιά. 

Θα ήταν παράληψη μου να μην ανέφερα τις ναυταθλητικές δραστηριότητες του τμήματος κωπηλασίας. Τα τελευταία 2 χρόνια τόσο στη Μύρινα όσο και στη Κούταλη έχουν καταφέρει να συγκροτηθούν δυο αξιόλογα τμήματα παιδιών που συνδυάζουν την άθληση με το παιχνίδι. Το πρόγραμμα τους περιλαμβάνει κολύμβηση, κανόε καγιάκ, κωπηλασία, τρέξιμο και πολλές γυμναστικές ασκήσεις. Δεν περιορίζεται μόνο εδώ. Διοργανώνονται εκδρομές σε όλο το νησί με το ΒΑΝ του ομίλου, ποδηλατικές ποριές, πεζοπορίες, διάφορες θεματικές συγκεντρώσεις, προβολή ταινιών καθώς και πολύ, μα πολύ παιχνίδι. Στόχος είναι η προώθηση του αθλητικού ιδεώδους, της ευγενούς άμιλλας και της αξίας του ευ αγωνίζεσθαι στα νέα παιδιά. Ακόμη, το τμήμα αυτό θα λέγαμε ότι λειτουργεί ως προθάλαμος για την εισαγωγή νέων αθλητών στη κωπηλασία. Διασκέδαση, χαρά, αθλητισμός, καλή παρέα, καινούριες γνωριμίες, απόκτηση νέων γνώσεων και μια ζεστή αγκαλιά για κάθε νέο του νησιού είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν αυτές τις νεοσυσταθήσες ομάδες.  

Κανένα όμως σωματείο, καμία ομάδα ανθρώπων με κοινωνική προσφορά δεν ολοκληρώνει τους σκοπούς της, αν δεν έχει άμεση επαφή με τη κοινωνία, αφού με αυτή κατά κύριο λόγο συνδιαλέγεται. Ακολουθώντας το κανόνα αυτό και ο Ναυτικός Όμιλος συστηματικά συμμετέχει και οργανώνει πολιτιστικά δρώμενα στο νησί. Κορωνίδα αυτών η συνδιοργάνωση με τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και τη κωπηλατική ομοσπονδία (ΕΚΟΦΝΣ) των Αιγαιοπελαγίτικων Αγώνων Κωπηλασίας, καθώς και η συμμετοχή στον εορτασμό της ναυτικής εβδομάδας ανά δύο χρόνια. Επιπλέον διεξάγει ενημερωτικές καμπάνιες στα σχολεία του νησιού ώστε να διαδοθεί ευρύτατα το αγώνισμα που κατά βάση καλλιεργείται, η κωπηλασία. Επίσης άξιες αναφοράς είναι οι κατά καιρούς εκδηλώσεις, ομιλίες για την ενημέρωση των κατοίκων του νησιού για θέματα όπως: AIDS - ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ - ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ - ΣΩΣΤΙΚΗ ΣΕ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ - ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ. Τέλος, οι ψυχαγωγικές συναθροίσεις όπως χοροεσπερίδες, κοπή πίτας και άλλες εκδηλώσεις ενδυναμώνουν τους δεσμούς με τη τοπική κοινωνία. 

Τίποτα όμως δεν είναι πιο άμεσο και ειλικρινές από μια συζήτηση με τον ίδιο το πρόεδρο και συνιδρυτή του ΝΟΛ Ιωάννη Λυτσάκη. Παρακολουθήστε τη λοιπόν όπως τη παρέθεσε στον Σαμιώτη Σταύρο πριν από λίγες μέρες. 

  
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΥΤΣΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ;

Γεννήθηκα στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ήρθα το 1966 στην Ελλάδα και από κει και πέρα δεύτερη μου πατρίδα είναι  Λήμνος. 

ΛΗΜΝΟΣ, ΓΙΑΤΙ;

Στη Λήμνο ήρθα το 1988 με μετάθεση από τη δουλειά (τεχνικός του ΟΤΕ) και εγκαταστάθηκα. Στη Λήμνο ήθελα να μεγαλώσω τα παιδιά μου εκτός Αθηνών και τελικά μείναμε. 

Η ΕΠΑΦΗ ΣΑΣ ΜΕ ΤΗ ΚΩΠΗΛΑΣΊΑ; 

Εγώ, στην Αθήνα από το 1967 μέχρι και το 1974 ήμουνα κωπηλάτης στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αιγυπτιωτών (Ε.Ν.Ο.Α). Ύστερα λόγω εργασιών και οικογένειας τα εγκατέλειψα και τα ενεργοποίησα πάλι το 1989. Το 1988 ερχόμενος στη Λήμνο συνάντησα ένα παλιό μου συμμαθητή, τον Αθανάσιο Σκαμάγκη απ την Αίγυπτο. Μαθαίνοντας ότι ήμουν παλιά κωπηλάτης στον ναυτικό όμιλο Αιγυπτιωτών, μου λέι ότι υπάρχει ένα καταστατικό το οποίο δεν έχει ενεργοποιηθεί και μπορούμε να το ενεργοποιήσουμε για να κάνουμε ναυτικό όμιλο στη Λήμνο. Για να ασχοληθούνε τα παιδιά να αποφύγουνε τις κακοτοπιές κτλ. Λέω εντάξει, να το ενεργοποιήσουμε. Έτσι δημιουργήσαμε το Ναυτικό Όμιλο και το 1989 κάναμε το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο. Εκεί ήτανε ο Α. Σκαμάγκης, ο Δημήτρης Αχχιλδέλης, ο Μπάμπης Μαραβέγιας, ο Τσαλβδαρίδης, η γυναίκα μου Μαίρη Λυτσάκη, ο Τριαντάφυλλος Τραμουντάνης και η μητέρα του Ανδρέα Λάμπρου, Νανση Ματσούκα.

ΤΑ ΠΡΏΤΑ ΒΉΜΑΤΑ. ΠΩΣ ΟΡΓΑΝΩΘΉΚΑΤΕ; 

Πήγαμε στο Δήμο και ζητήσαμε χώρο. Μας έδωσε τον τωρινό αυτόν που βρισκόμαστε νομίζοντας ότι ήτανε ιδιοκτησία δική του αλλά τελικά ανήκε στη Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου. Είχαμε τα γεγονότα που δε μας αφήνανε να εγκατασταθούμε εκεί πέρα μέσα, τα τρεξίματα στη Κτηματική Εταιρία, στη Κτηματική Υπηρεσία της Μυτιλήνης, για να μη πολυλογώ τελικά καταφέραμε να δοθεί στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για χρήση του Ναυτικού Ομίλου. 

ΑΥΤΕΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΠΡΩΤΕΣ ΔΥΣΚΟΛΊΕΣ 

Δυσκολίες… Τραγικές δυσκολίες…  Γιατί όπως θα είδες κι εσύ προηγουμένως μέσα ένα κομμάτι σκάφους… Ο Ναυτικός Όμιλος Θεσ/νίκης μας πούλησε ορισμένα σκάφη τα οποία βέβαια δεν είχαμε χώρο να τα εγκαταστήσουμε, να τα φυλάξουμε και οι καιρικές συνθήκες τα καταστρέφανε γιατί ήτανε υπαίθρια. 

Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ;

Είχαμε μεγάλη ομάδα, και κορίτσια και αγόρια και συμμετείχαμε με δανικά σκάφη καθώς δε μπορούσαμε να τα μεταφέρουμε στα πανελλήνια πρωταθλήματα γιατί τότε σκοπός μας ήταν η συμμετοχή και όχι η διάκριση. Παρ’ όλες όμως τις δυσκολίες σημειώσαμε επιτυχίες όχι στα μετάλλια αλλά στη κατάταξη, τέταρτη, πέμπτη, έκτη θέση, ήμασταν σε καλύτερη θέση από άλλους. 

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ; 

Θα ήταν γύρω στο 1990 ή 1991, δε θυμάμαι τώρα ακριβώς. Συμμετείχα σε μια τετράκωπο παλαιμάχων με άλλα τρία άτομα (από άλλους ομίλους) και φέραμε το τρίτο! 

ΟΠΟΤΕ ΑΥΤΟ ΕΊΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΏΤΟ ΜΕΤΆΛΛΙΟ.

(γέλια)  Ναι, ναι το πρώτο μετάλλιο του ομίλου!!!
Μετά… ήρθε ο Ανδρέας ο Λάμπρου που έφερε ο πρώτο ουσιαστικά μετάλλιο το αργυρό στον όμιλο, και μετά από κει και πέρα…

ΤΟΤΕ ΠΩΣ ΝΙΩΣΑΤΕ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ;

Εντάξει χαρήκαμε, αλλά περισσότερο συγκίνηση, τρομερή συγκίνηση ένιωσα τη στιγμή που είπανε από τα μεγάφωνα “ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΕΣ ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΛΗΜΝΟΥ” στο πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα και είπανε στους υπόλοιπους ομίλους να δώσουνε συγχαρητήρια να συνεχίσουμε το έργο μας. 

ΟΠΟΤΕ ΑΥΤΗ ΗΤΑΝ ΚΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΚΟΠΩΝ 

Ναι βέβαια. 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ. ΑΡΧΙΚΑ Η ΓΝΩΡΙΜΙΑ; 

Τον Παναγιώτη δεν το γνώρισα, ερχόταν επειδή ο αδελφός του, ο Παντελής ήτανε στη κωπηλασία κι ερχόταν κάνοντας βόλτα, τον παρακολουθούσε δηλαδή. Σιγά σιγά βέβαια μπήκε και αυτός… στις διαδικασίες. (γέλιο) 

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ; 

Ναι, όπως γνωρίζεις κι εσύ, δούλεψε σκληρά… Δούλεψε με υπομονή και επιμονή και καταφέραμε και μπήκαμε στις δοκιμασίες (ειδικοί αγώνες επιλογής για τη στελέχωση της εθνικής ομάδας), όταν άλλαξε προπονητή η ομοσπονδία το 2004 με την αλλαγή της διοίκησης, αρχικά στο βαλκανικό πρωτάθλημα. Μετά συνέχισε και μέχρι τώρα προχωράει. 

ΕΣΕΙΣ  ΕΙΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ; 

Για τον Παναγιώτη ήμουνα και είμαι ένας φίλος, προπονητής και γενικά από κοντά… 

ΟΤΑΝ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΓΗΚΕ ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ, ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ, Η ΣΤΙΓΜΗ ΓΙΑ ΕΣΑΣ;

Ήμασταν στα Γιάννενα σε ένα πανελλήνιο πρωτάθλημα, είχα το laptop και έβλεπα τον αγώνα. ΕΕΕΕ τότε… ήταν και η συναρπαστική στιγμή!! Όλοι οι όμιλοι ερχόντουσαν και μου λέγανε συγχαρητήρια και γενικά ήταν μια συγκινητική στιγμή. 

Η ΑΜΟΙΒΗ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ;


(γέλιο) Αμοιβή, δεν είχα ποτέ οικονομική. Αμοιβή για μένα ήταν και είναι οι επιτυχίες των παιδιών. 

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΔΗΛΑΔΗ;

Εθελοντισμός ναι! 99.9% Βάζουμε και το 0,1% σε περίπτωση που πούνε ότι να ήσουνα στον όμιλο και έκανες και τα ταξιδάκια σου. Αλλά δε καταλαβαίνουνε ότι τα ταξιδάκια επιφέρουνε και οικονομικές απώλειες στο συνοδό της ομάδας. 

Η ΔΟΥΛΕΙΑ, ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΣΑΣ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ; ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΤΙ ΚΑΝΕΤΕ;

Ήμουν έφορος, ήμουν αντιπρόεδρος και τώρα είμαι πρόεδρος. Ήμουν και είμαι η καθαρίστρια, ο συντηρητής των σκαφών, ο προπονητής, ο κλαδευτής των δέντρων, το παιδί για όλες τις δουλείες (έντονα γέλια) και ό,τι άλλο προκύψει… Το θέμα είναι ό,τι προσφέρουμε εθελοντικά αλλά ο κόσμος δε το πιστεύει, λέει “τι κάνει αυτός εκεί πέρα μέσα, εθελοντής;” Δε μπορούν να καταλάβουν ότι υπάρχει εθελοντισμός και προπάντων στηρίζομαι και στην οικογένεια μου. Η γυναίκα μου με στηρίζει, αλλιώς δε θα έκανα αυτά που έκανα, με ακολουθεί, με υποστηρίζει, με βοηθάει, διαφορετικά τα πράγματα θα ήταν δύσκολα.  

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΙΣ ΟΜΑΔΑΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΉ ΠΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΏΝΕΤΑΙ; 

Η ομάδα προχωράει. Παιδιά έρχονται, καινούρια προστίθενται, προσπαθούμε να φέρουμε αποτελέσματα όλοι βοηθάνε. Τώρα μάλιστα έχει έρθει και ο κύριος Χατζόπουλος Γ. που είναι ένα σημαντικό χέρι βοήθειας, έχω πάρει μια ανάσα πολύ μεγάλη. Έχει αλλάξει το στιλ του ομίλου, δηλαδή τα καλοκαίρια μαζεύει παιδιά που κάνουνε ναυταθλητικές δραστηριότητες και έτσι πορευόμαστε. 

ΠΟΙΑ ΕΊΝΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΕΒΟΥΝ ΦΕΤΟΣ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΉΣΟΥΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ; 

Κοίταξε, αυτή τη στιγμή έχουμε 15 παιδιά, ανάλογα με τις προπονήσεις που θα κάνουνε, τα αποτελέσματα που θα φέρουνε, τα τεστ που θα γίνουνε και τη φυσική τους κατάσταση θα συμμετάσχουνε στο πανελλήνιο πρωτάθλημα που φέτος θα γίνει στη Καστοριά. Στόχοι μας για το 2015 οι Αιγαιοπελαγίτικοι, το πανελλήνιο των παίδων καθώς και των ανδρών γυναικών που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο Σχοινιά την δεύτερη εβδομάδα του Πάσχα.  Όποιος δουλέψει θα προχωρήσει… Εκτός βέβαια αν θέλουμε να έχουμε μόνο συμμετοχές που τότε τα πράγματα είναι διαφορετικά. 

ΟΠΟΤΕ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ Ο ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ; 

Προσπαθούμε, προσπαθούμε το καλύτερο… 

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ, ΟΠΩΣ ΤΟ ΦΑΝΤΑΖΕΣΤΕ, ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ; 


Κοίταξε να δεις, το μέλλον του ομίλου αυτή τη στιγμή αν κρίνουμε από τις εγκαταστάσεις του που είναι σχεδόν ανύπαρκτες δεν υπάρχει. Έχουμε ένα γυμναστήριο μόνο τίποτε άλλο. Εισοδήματα δεν έχουμε, η πολιτεία δεν μας επιχορηγεί, η τοπική αυτοδιοίκηση δυσκολεύεται, βέβαια σε άλλες περιπτώσεις έχω ακούσει και έχω μάθει ότι βοηθάει, φυσικά μπορεί να κάνω και λάθος, μπορεί να με έχουν ενημερώσει λάθος. Έχουμε ανάγκη να μπορούμε να συμμετέχουμε στις αγωνιστικές μας δραστηριότητες και η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να το κοιτάξει αυτό, γιατί επιβαρύνουμε τη τσέπη των οικογενειών που έχουν φτάσει στο σημείο να μη αντέχουν και εμείς από την άλλη να προσπαθούμε να βρούμε ένα κομμάτι ευρώ για καλύψουμε τα έξοδα μας. 

ΟΙ ΤΣΕΠΕΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΠΩΣ ΕΠΙΒΑΡΎΝΟΝΤΑΙ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ; ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ;  

Απαίτηση από τα παιδιά δεν έχει. Απλούστατα λέει “παιδιά μπορείτε να βοηθήσετε για να πάμε στους αγώνες; Μπορείτε να συμμετέχετε με 100, 150 ευρώ;” 

ΑΡΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΛΗΡΏΝΟΥΝ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΟΥΣ 

Τα περισσότερα, για τις διανυκτερεύσεις, για τη διατροφή και από κει και πέρα άμα μας κάνει κάποια ακτοπλοϊκή εταιρία μια έκπτωση, ακόμα καλύτερα. 

ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ, ΕΝΑ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΔΕ ΘΑ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΠΟΤΕ; 

Είναι μεγάλη κουβέντα αυτή. Δε θα ξεχάσω ποτέ τις αντιδράσει των γειτόνων γύρω γύρω από το Ναυτικό όμιλο, στο να μη δημιουργήσουμε τις κατάλληλες εγκαταστάσεις για τα μέλη και ειδικότερα τους αθλητές του ομίλου. Είναι το βασικότερο και το πιο δύσκολο σημείο που πρέπει να ξεπεράσουμε. Όλα τα διοικητικά συμβούλια ακόμη και το παρόν δυσκολευόμαστε τα το ξεπεράσουνε. Δε ξέρω μερικοί άνθρωποι μας βάζουν συνεχώς εμπόδια σ’ αυτές τις καταστάσεις. 

ΑΥΤΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΠ΄ ΟΛΗ ΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Η’ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΩΣ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ; 

Όχι, μεμονωμένες περιπτώσεις. 

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ; 

Τι είναι. Μπράβο παιδιά, συγχαρητήρια. Μπράβο στο Παναγιώτη. Κι αν δεν ήσουνα εσύ Γιάννη, δε θα υπήρχε Ναυτικός Όμιλος… 
Εντάξει, τι να το κάνω, ευχαριστώ πάρα πολύ… Ναι, ενθουσιάζομαι μου δίνει ζωντάνια να συνεχίσω αλλά από κει και πέρα άμα δεν έχεις τα απαιτούμενα εργαλεία να δουλέψεις ολοκληρωμένα δε γίνεται σωστό έργο. Εδώ τα σκάφη μας , αρχίζουν και μαραίνονται, χαλάνε γιατί οι καιρικές συνθήκες τα καταστραφούν. Εκτός κι αν είναι ο στόχος τους αυτός, ώστε να μη μπορούμε να συνεχίσουμε. Το να αγοράσουμε καινούρια σκάφη είναι δύσκολο, γιατί είναι πανάκριβα…

ΔΗΛΑΔΗ ΠΟΣΟ ΠΕΡΊΠΟΥ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΕΝΑ ΣΚΑΦΟΣ; 

Τώρα άμα αρχίσουμε από τα χαμηλού επιπέδου σκάφη μιλάμε για περίπου 8.000€ και ύστερα ανεβαίνει 14.000€, 16.000€ αναλόγως… 

ΕΝΑ ΜΟΝ’Ο ΣΚΑΦΟΣ ΔΗΛΑΔΗ ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ; 

Το γερμανικό για παράδειγμα κάνει 12.000€. Το ιταλικό κάνει 10.000€  και το κινέζικο κάνει 7.000 - 8.000€ Κι έπειτα όταν θα πας για διακρίσεις δε μπορείς να είσαι με σκάφη τεχνολογίας του 2006 την ίδια στιγμή που οι άλλοι αγωνίζονται με σκάφη που έχουν τη τελευταία λέξη της τεχνολογίας επάνω τους. Έχουν περάσει 8 χρόνια δε μπορείς με το ίδιο σκάφος να ανταγωνίζεσαι τους υπόλοιπους. 

ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ, ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΔΩΣΕΤΕ ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΕΊΠΑΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΤΑΩ, ΣΗΚΩΝΟΜΑΙ ΚΑΙ ΦΕΥΓΩ ΚΑΝΤΕ Ο,ΤΙ ΘΕΛΕΤΕ. 

Όχι δεν το έχω κάνει αυτό ποτέ. Ούτε καν το έχω σκεφτεί.  

ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ 

Ναι μεν το σκέφτομαι και λέω: όχι να φύγω, αλλά αν φύγω όλη αυτή η δουλειά τι θα γίνει; 

ΕΔΩ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ;

Όχι δεν υπάρχει απάντηση. Δηλαδή εγώ είμαι ακόμη 60 και κάτι χρονών, πόσο θα αντέξω ακόμα; 4, 5 χρόνια; Να πάω 70; Δε γίνεται, με το μπαστουνάκι θα πηγαίνω στον όμιλο; 

ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ. 

Δε ξέρω, αν μπορώ να ελπίζω κάτι, οι καταστάσεις και τα χρόνια που ζούμε είναι πολύ δύσκολα. Απλούστατα αγαπάω τα παιδιά που έρχονται και προσπαθούνε και προσφέρουνε τις υπηρεσίες τους και από κει και πέρα ό,τι προκύψει. Δεν υπάρχει στόχος, δε σου δίνουν το δικαίωμα να έχεις στόχο. Θα δουλέψεις και θα φτάσεις εκεί. Θα δουλέψεις και θα φτιάξεις τον όμιλο, θα έχεις εγκαταστάσεις, αποδυτήρια, λεμβαρχεία, γυμναστήριο. 

ΠΟΙΟΙ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΓΙ’ ΑΥΤΟ; 

Το κράτος, ποιοι ευθύνονται; Τοπικοί παράγοντες, τοπική αυτοδιοίκηση … 

ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΚΑΙ Ο ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΡΑΚΜΗΣ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ; 

Κοίταξε να δεις, δεν είμαστε μόνο εμείς. Πανελλαδικά όλοι έχουμε προβλήματα. Δυστυχώς μας έφτασε σε τέτοιο σημείο η πολιτεία που πια παραμιλάμε. 

ΚΕΙΜΕΝΟ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΣΑΜΙΩΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ 

Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

ΘΕΟΣ ΗΦΑΙΣΤΟΣ - GOD HEPHAESTUS



 
Στη ραψωδία Σ της Ιλιάδας παρακολουθούμε τη περίφημη οπλοποιία, σκηνή κατά την οποία αναγγέλλεται αρχικά στον Αχιλλέα ο θάνατος του αδελφικού του φίλου Πατρόκλου, στη συνέχεια η κατασκευή των όπλων του Αχιλλέα και η παρουσίαση τους για να αντιμετωπίσει τον δολοφόνο του Πατρόκλου, Έκτορα. Σε αυτό το επεισόδιο η Θέτις, μητέρα του Αχιλλέα παρακαλεί τον Ήφαιστο, θεό της σιδηρουργίας και γενικότερα των κατασκευών να φτιάξει τα όπλα του Αχιλλέα. Το αποτέλεσμα όπως ο ίδιος ο ποιητής ομολογεί παρακάτω, είναι εκπληκτικό και μεγαλειώδες, αφού στην ασπίδα του Αχιλλέα επάνω απεικονίζεται ένας ολόκληρος κόσμος. 

Το παραπάνω επεισόδιο, είναι τυπικό της θέσης των θεών στην αρχαία ελληνική λογοτεχνία και σκέψη. Οι θεοί λοιπόν, για τους αρχαίους Έλληνες δεν είναι μόνο κάποια υπέρτατη και δυσπρόσιτη δύναμη, αν και σε κάθε περίπτωση παραμένουν σαφώς ανώτεροι σε σχέση με τους θνητούς. Στους αρχαίους ελληνικούς θεούς, όπως η ίδια τους η λατρεία υπαγορεύει, προσδίδονται ανθρώπινα χαρακτηριστικά, συνεπώς μπορούμε να μιλούμε για το κυριότερο γνώρισμα τους, τον ανθρωπομορφισμό τους. Βέβαια πρώτου προχωρήσουμε, είναι απαραίτητο να κάνουμε 2 ακόμη σημαντικές διευκρινίσεις απαραίτητες για την κατανόηση της αρχαιοελληνικής θεολογίας. Αρχικά, πρέπει να επισημάνουμε το γεγονός ότι οι αρχαίοι ελληνικοί θεοί δεν είναι μόνο δώδεκα, δηλαδή στο πολυθεϊκό σύστημα λατρείας που συναντούμε δεν έχουμε μόνο το γνωστό δωδεκάθεο αλλά και μια σειρά από άλλες μικρότερες θεότητες, ελάσσονες μορφές που λειτουργούν συνήθως επικουρικά στις κυριότερες θεότητες (δωδεκάθεο) ή ακόμη και μια σειρά από ημίθεους και ημίθεες. Επιπλέον δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για αρχαία ελληνική θρησκεία αφού κάτι τέτοιο δεν υφίσταται ούτε ως έννοια ακόμη, αλλά μιλούμε για λατρεία θεοτήτων η οποία διέφερε από μέρος σε μέρος (Αθήνα - Λέσβος - Μακεδονία - Ήπειρος κτλ ) και από οίκο σε οίκο. Δηλαδή πέραν κάποιων βασικών αρχών και αντιλήψεων σχετικά με τα των θεών η λατρεία μιας θεότητας αλλά και η μυθολογία - θεολογία της διέφερε από μέρος σε μέρος, ενώ κατά τόπους βρίσκουμε να λατρεύονται άλλες μικρότερες τοπικές θεότητες και να απορρίπτεται η λατρεία άλλων κυριοτέρων (πανελλήνιων) θεοτήτων. Ουσιαστικά δε μιλούμε για θρησκεία αλλά μόνο για εκδηλώσεις λατρείας, για το λόγο ακριβώς ότι δεν υπάρχει δόγμα. 

Ένα ευρύ φάσμα συμπεριφορών διέπει τις σχέσεις των θεών μεταξύ τους αλλά και μεταξύ των ανθρώπων (μίση, ζήλιες πάθη, έριδες κτλ ). Συνεπής στους παραπάνω ορισμούς είναι και η μυθολογία του Ηφαίστου η οποία όμως δεν είναι ενιαία αλλά παρακολουθούμε μια ποικιλία εκδοχών της. 

Ο Ήφαιστος λοιπόν όπως προκύπτει από τις μυθολογικές του εκδοχές είναι “δημιοεργός” (δήμος + έργον) δηλαδή δημιουργός, κατά την αρχαία ελληνική αντίληψη τεχνίτης, εν προκειμένω σιδηροτεχνίτης, ένας επιδέξιος μεταλλουργός. Ήταν ο θεός του πυρός, της φωτιάς και της λάβας, της χρήσης και της εφαρμογής της φλόγας για την επίλυση πρακτικών και ανθρώπινων αναγκών αλλά και σε επίπεδο εννοιολογικό η ανθρώπινη δημιουργία, επινοητικότητα και έμπνευση. 

Η σχέση του Ηφαίστου με τον Δία, είναι σχέση υποταγής. Ο Ήφαιστος είναι πάντα εκείνος που κάνει τα θελήματα του πατέρα του Δία. Είναι αυτός που κατ΄ εντολή του Δία αιχμαλώτισε τον Προμηθέα, δωρητή της φωτιάς στο ανθρώπινο γένος. Ακόμη είναι εκείνος που πάντα εμφανίζεται να σφυρηλατεί τους κεραυνούς, την αιγίδα και το σκήπτρο του Δία. Κατά το μύθο δίδαξε, μετά την έλευση του στη Λήμνο, τη τέχνη της μεταλλουργίας στους φτωχούς κατοίκους της. Γι’ αυτό και λατρεύτηκε, ένας παραπεταμένος από τον Όλυμπο θεός όχι μόνο στη Λήμνο αλλά και σε όλο το πανελλήνιο. Αντίθετα με του υπόλοιπους θεούς χαρακτηρίζεται από “καλοσύνη” και “αγαθοσύνη”, λίγες είναι μόνο οι περιπτώσεις που χρησιμοποιεί καταστροφικά τη δύναμη του. Η κακή αντιμετώπιση του από τους υπόλοιπους θεούς φαίνεται να υπάρχει λόγω της κακής, πολύ άσχημης εμφάνισης του, κατά κάποιες μυθολογικές εκδοχές. Συνήθως περιγράφεται ως μελανός στο πρόσωπο και άσημος, ενώ σχεδόν πάντα εμφανίζεται να κουτσαίνει, ενώ σύμφωνα και με άλλες περιγραφές είναι κοντός και χοντρός. Τέλος, σύμβολα του είναι το σφυρί και στο κεφάλι του το χαρακτηριστικό σκουφάκι των δημιοεργών - τεχνιτών. 
Η ετυμολογία του ονόματος του δεν είναι απολύτως ξεκάθαρη με της κυριότερες υποθέσεις να είναι ότι στη πρώτη προκύπτει από το απαρέμφατο του ρήματος άπτω > ηφθαι (σημαίνει: είναι αναμμένο) και στη δεύτερη από το Ήβη (σημαίνει: ζωή) με τη μετατροπή του β σε φ.  

Τη μυθολογία που περιβάλει τον Ήφαιστο είναι δύσκολο ως επί το πλείστον να αναφέρουμε, ωστόσο μπορούμε να σταχυολογήσουμε ορισμένες από τις κυριότερες μυθολογικές εκδοχές που συναντούμε. 

Γονείς του Ηφαίστου φαίνονται να είναι η Ήρα και ο Δίας, ενώ  κατά μια άλλη εκδοχή ο Ήφαιστος μάλλον γεννήθηκε από παρθενογένεση από την Ήρα, όπως αντίστοιχα είχε συμβεί με τη περίπτωση της Αθήνας από τον Δία. Σύμφωνα με τη πιο συνηθισμένη εκδοχή του μύθου ο Ήφαιστος πετάχτηκε από τον Δία στη Λήμνο όπου και κατά τη πτώση του όπως ομολογείται, σακατεύτηκε. Βέβαια και εδώ έχουμε κι άλλη μυθολογική αφήγηση κατά την οποία ο Ήφαιστος εκσφενδονίστηκε από τον Δία στη Λήμνο γιατί στο τσακωμό του με την Ήρα ο Ήφαιστος πείρε το μέρος της μητέρας του. Όμως δε μένουμε εδώ, καθώς συναντούμε κι άλλες προσεγγίσεις η οποίες μας διηγούνται ότι ο Ήφαιστος πετάχτηκε στον ωκεανό από τη μητέρα του αυτή τη φορά, όντας νεογέννητος λόγω της αποκρουστικής εμφάνισης του. Στον ωκεανό τον βρήκαν και τον ανέθρεψαν οι Θέτις και η Ευρυνομη για 9 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων ο Ήφαιστος έστησε το πρώτο του εργαστήριο στο βυθό σφυρηλατώντας όμορφα αντικείμενα για τις 2 όμορφες θεότητες. Σε αυτό το σημείο του μύθου βρισκόμαστε πάλι μπροστά σε 2 δρόμους που σύμφωνα με το πρώτο η Ήρα είδε τα κοσμήματα της Ευρυνομης και της Θέτιδας, τα ζήλεψε γι’ αυτό και έφερε πάλι κοντά της τον γιο της στον Όλυμπο προσφέροντας του ένα νέο σύγχρονο εργαστήριο. Κατά τη δεύτερη εκδοχή ο Ήφαιστος επέστρεψε στον Όλυμπο προσφέροντας ένα θρόνο στη μητέρα του για εκδίκηση, καθώς αυτός αποδείχθηκε παγίδα για την ίδια, αφού την εγκλώβισε μέσα στα αόρατα δεσμά του. Για αντάλλαγμα το Ήφαιστος ζήτησε σύζυγο του από τον Δία, τη πανέμορφη θεά Αφροδίτη, κάτι το οποία και τελικά έγινε για να απελευθερώσει την Ήρα. Τέλος, κατά μια άλλη εκδοχή του μύθου ο Διας γκρέμισε το θεό Ήφαιστο στη Λήμνο από τον Όλυμπο γιατί βοήθησε τη μητέρα του όταν εκείνη βρισκόταν κρεμασμένη από τον ουράνιο θόλο γιατί έστειλε μια θύελλα στον Ηρακλή. Στη Λήμνο επάνω ο Ήφαιστος έχτισε το εργαστήριο του και δίδαξε τη μεταλλουργία στους κατοίκους. Έδρα του, όπως προκύπτει ήταν το αρχαίο ηφαίστειο του νησιού. 

Σχετικά με τη λατρεία του θεού, η πιο λαμπρή γιορτή του εντοπίζεται στη Λήμνο φυσικά στη ομώνυμη πόλη - ιερό Ηφαιστία (σημερινός αρχαιολογικός χώρος). Ο εορτασμός διαρκούσε 9 μέρες και χαρακτηριστικό του τυπικού που ακολουθούνταν ήταν οι λαμπαδηδρομίες. Κατά τη διάρκεια των εορτών σβήνονταν στο νησί κάθε εστία αναμμένη και αναμένονταν η άφιξη του καινούριου φωτός με πλοίο από τη Δήλο. 

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε λίγα λόγια για την Ηφαιστία τη μια από τις δυο πόλεις - κράτη του νησιού. Η Ηφαιστία αποτελούσε την έδρα λατρείας του προστάτη της θεού Ηφαίστου. Σήμερα τη γνωρίζουμε μόνο ως αρχαιολογικό τόπο που περιλαμβάνει ένα αρχαίο θέατρο.  Οι ανασκαφές που ακόμη βρίσκονται σε εξέλιξη και δε παύουν να εκπλήσσουν του αρχαιολόγους με τα ενδιαφέροντα ευρήματα. Η έναρξη της Ηφαιστίας φαίνεται να τοποθετείται ήδη στη Μυκηναϊκή εποχή (1000 π.Χ.) με την ακμή της να βρίσκεται ανάμεσα στον 7ο - 1ο αιώνα π.Χ. και να ερημώνει στους πρωτοβυζαντινούς χρόνους, καθώς οι κάτοικοι της αναζητήσαν νέους τόπους. Οι ανασκαφές έχουν φέρει στο φως ένα ιερό, νεκροπόλεις, λουτρά, ένα ανάκτορο, καθώς και ένα θέατρο της ελληνιστικής περιόδου, το οποίο πριν τη τελική του φάση που μας διασώζεται σήμερα πέρασε από διάφορες άλλες προγενέστερες κατασκευαστικές φάσεις.
Αν μη τι άλλο, το αρχαίο θέατρο ίσως είναι η κορωνίδα των αρχαιολογικών ανασκαφών. Σήμερα, υπό την εποπτεία των αρμόδιων φορέων, κάθε χρόνο το καλοκαίρι στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ηφαιστίας πραγματοποιούνται επιλεγμένες θεατρικές παραστάσεις. 

In the Iliad rhapsody G we watch the famous gunsmith, a scene where they announce to Achilles the death of his brotherly friend Patroclus, which is followed by the construction of Achille’s arms and presenting them to face the killer of Patroclus, Hector. In this episode Thetis, Achilles’ mother, asks Hephaestus, god of iron and general construction to built Achilles weapons. The result, as the poet himself confesses below, is amazing and magnificent!! Ηis shield was illustrated with the entire world.
The above episode is typical of the gods place in ancient Greek literature and thought. Therefore the gods for the ancient Greeks are not only a supreme and inaccessible power, but in all cases remain clearly superior compared to mortals. As their own worship dictates, ancient Greek gods are given human characteristics, thus we can talk about their anthropomorphism. Of course before we proceed it is necessary to make two more important clarifications for the understanding of ancient theology. First,  we must point out that ancient Greek gods are not only the twelve known gods but  also a number of minor gods, minor figures that usually work alongside the main (twelve) gods or even a number of demigods and demigoddesses. In addition, we cannot speak of ancient Greek religion as this did not exist as a concept yet, but we are talking about the worship of deities which differs from place to place (Athens, Lesvos, Macedonia, Epirus etc.) and from house to house. Beyond some basic principles and concepts regarding the worship of a god, the mythology- theology differs from place to place, while in different sites we find other smaller local gods worshipped while the worship of the major (Pan-Hellenic) gods is discarded. So basically we can’t talk about a religion but only about worship events, for the reason that there is no dogma.
A wide range of behaviors regulate the relations between the gods but also between gods and people (hatreds, jealousies, passions, quarrels etc.). Consistent in the above definitions is also the mythology about Hephaestus which is not consistent and there is  a variety of versions.
Thus Hephaestus, as it follows from the mythological versions, is a “dimioergos” (dimos=commune +ergon=work) i.e. creator, as the ancient Greek concept craftsman, in this case sidirotechnitis, a skillful smith. He was the god of fire and lave, responsible for the use and application of fire to resolve practical and human needs but also in a conceptual level for human creativity, ingenuity and inspiration.
Hephaestus' relationship with Zeus is a submissive relationship. He is always the one doing errands for his father Zeus. He was the one who, after Zeus’ command, captivated Prometheus, the giver of fire to mankind. Also he is the one who always appears to forge Zeus’ lightning, aegis and scepter. According to the myth, after his arrival in Limnos, he taught the art of metallurgy to the poor residents. This is why he was worshiped, a prolonged god from Olympus, not only in Limnos but all around Greece. Unlike other gods he is characterized by “goodness” and “kindness”, and in only a few occasions he uses his power catastrophically.  His poor treatment from the other gods seems to be because of his very ugly appearance, according to some mythological versions. Usually he is described as dark-skinned and inconspicuous, while he always appears to limp, though according to other descriptions he is short and fat. Finally his symbols are the hammer and the characteristic cap of dimioergon- craftsmen on his head.
The etymology of his name is not entirely clear with the main assumptions to be firstly deriving from the infinitive of the verb apto>ifthai (meaning: is lit) and the second from Ibi (meaning: life) with the conversion of b to f.
The Myths surrounding Hephaestus is a little bit difficult to mention, however, we can refer some of the major mythological versions which are known. Hephaestus seems to be the son of Hera 
and Zeus, while in another version, Hephaestus probably born by parthenogenesis by Hera, such as had happened in the case of Athens, the daughter of Jupiter.  According to the most common version of the myth, Hephaestus flew by Jupiter in Lemnos in where during the fall,he crippled. Of course, here we have another version of the myth, in which Hephaestus was hurled by Zeus in Lemnos because in a fight between Zeus and Hera, supported his mother.But however there also and some other versions of the myth, in which Hera throw Hyphestus in the ocean because he was too ugly. He was found in the ocean by Thetis and Eurinomi and they took care of his for nine years. In that period builded his first laboratory in order to make beautiful jewels for these two deities.At this part the myth, there are two versions. From the one hand someone told than Hera saw the jewels of Eurinomi and she was suprised. She asked Hephestus to come back and she offered him a new laboratory. In the other hand, some others told that Hephaestus returned to Olympus offering a throne to his mother. This throne was trapped and entrapped Hera inside the invisible shackles. Then Hyphestus 
asked from Jupiter to marry godess Afrodite, in order to release Hera. In Limnos Hyphestus builded his laboratory and  taught metallurgy in the residents. His home was the ancient volcano of the island. About the worship of the God, the most  glorious feast located in Lemnos in the city - sacred Hephaestia (current archaeological site).The celebration lasted nine days. During the nine these days nothing was lighten, as it was expected the arrival of new light by boat from Delos. Finally, it is worth mentioning Hephaestia, one of the two cities - Member of the island.Hephaestia was an established prostate worship of the god Hephaestus. Nowdays we know about an archaeological site that includes an ancient theater.
The excavations are still in progress and the archaeologists are  suprised with the interesting findings. The genesis of Hephaestia seems  to placed in the Mycenaean era(1000 BC) between 7-10th century BC and it has been deserted in the Byzantine period, as the residents began to explore new places to stay. The excavations have discovered a sanctuary, necropolis, baths, a palace and a theater of Hellenistic period, which has been passed by many construction phases. 
 In conclusion, the ancient theater is the pinnacle of archaeological excavations.  Today, under the supervision of the competent authorities, every summer many theatrical performances take place in the ancient theater of Hyphaestia.

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΣΑΜΙΩΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΜΕΤΆΦΡΑΣΗ: ΒΙΚΥ ΜΑΤΘΑΙΟΥ - ΚΩΣΤΑΣ ΔΙΚΡΑΝΗΣ  

Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι της Λήμνου - MUSEUMS AND ARCHAEOLOGICAL SITES OF LIMNOS




Ένας συνήθης προορισμός για κάποιον που επισκέπτεται έναν τόπο είναι η επίσκεψη σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και γενικότερα κάθε φορέα που μπορεί να αναδείξει το πολιτισμό και την ιστορία του τόπου.
Αν και δεν είναι γνωστό στο ευρύ κοινό, ο επίμονος και περίεργος -με τη καλη έννοια φυσικά!- επισκέπτης μπορεί να ανακαλύψει μια πληθώρα μουσείων και αρχαιολογικών χώρων. Ενδεικτικά λοιπόν το Limnos one picture 1000 words σας παρουσιάζει μερικά από τα κυριότερα hot spots ιστορίας και πολιτισμού του νησιού για να ανακαλύψετε και να γνωρίσετε τη πιο “ευαίσθητη” πλευρά του νησιού…
Στο αρχαιολογικό μουσείο Λήμνου μπορείτε να δείτε την ιστορική διαδρομή του νησιού, από τη χαλκολιθική περίοδο ως τη ρωμαιοκρατία. Η έκθεση του περιλαμβάνει γλυπτά, επιγραφές, επιτύμβιες στήλες από τους κλασικούς χρόνους ως τη ρωμαϊκή περίοδο, καθώς και αγγεία, σκεύη καθημερινής χρήσης, κτερίσματα τάφων, αφιερώματα, ειδώλια, μήτρες, σφραγίδες, επιγραφικές μαρτυρίες, οστέϊνα και μετάλλινα αντικείμενα, κοσμήματα, εργαλεία και νομίσματα. Το Μουσείο στεγάζεται σε ένα διώροφο νεοκλασικό κτήριο του 19ου αιώνα, τυπικό δείγμα αρχιτεκτονικής της εποχής, συνολικού εμβαδού περίπου 605 τ.μ.
Φυσικά δε πρέπει να ξεχάσουμε και τον προϊστορικό οικισμό της Μύρινας που έφερε η αρχαιολογική σκαπάνη -μέρος του- στο φως λίγα χρόνια πριν. Αξίζει τη προσοχής σας καθώς εκεί βρίσκονται ξεναγοί οι οποίοι σε συνδυασμό με το ειδικό κέντρο ενημέρωσης μπορούν να σας μυήσουν στα μυστικά της ζωής των πιο παλιών κατοίκων της Λήμνου που η μνήμη τους χάνεται στο χρόνο. Να σημειώσουμε πως, ο χώρος βρίσκεται λίγα μόνο μέτρα από το αρχαιολογικό μουσείο σε παράκτια περιοχή.
Τέλος κλείνοντας με τη Μύρινα, σημειώνουμε το Εκκλησιαστικό μουσείο της Ιεράς Μητροπόλεως Λήμνο το οποίο και ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του σημερινού μητροπολίτη κ.κ. Ιεροθέου. Στεγάζεται στο ισόγειο του εμβληματικού για τη περιοχή του Ρωμέικου γιαλού Μητροπολιτικού μεγάρου.Στις δύο αίθουσες που στεγάζεται η συλλογή του, περιλαμβάνονται 197 εικόνες, 85 βιβλία, 37 άμφια, 154 σκεύη καθώς και 19 διάφορα αντικείμενα όπως πολυέλαιοι, ποιμαντορικές ράβδοι, έπιπλα, έγγραφα και άλλα. 
Αφήνοντας τη Μύρινα τώρα και πηγαίνοντας στο χωριό Κοντιάς βρίσκουμε την Πινακοθήκη Σύγχρονης Βαλκανικής Τέχνης Κοντιά. Πρωτολειτούργησε το 2007 και στεγάζεται σε ένας ιδιαίτερα φιλόξενο και ξεστό μέρος, ικανό να εμπνεύσει και τα λεπτότερα των αισθημάτων του θεατή. Κεντρικό θέμα είναι ο τρόπος που καλλιτέχνες των Βαλκανίων είδαν τη Λήμνο. Ένας καθρέφτης που θ σας κάνει να ξαναδείτε τη Λήμνο όπως κανένας δεν τη γνώρισε. 
Όμως τίποτα δε μπορεί να συγκριθεί με ένα ταξίδι στο χρόνο, στη παραδοσιακή λαϊκή ζωή του νησιού. Στο χωριό Πορτιανού από το 1995 ήδη, λειτουργεί το Λαογραφικό Μουσείο Πορτιανού περιμένοντας να σας συστήσει μια άλλη Λήμνο που τείνει να ξεχαστεί, να αλλοτριωθεί από τους σύγχρονους καιρούς. Σε ένα κτίριο που έχει χαρακτηρισθεί ως μνημείο, δείγμα λαϊκής αρχιτεκτονικής, η συλλογή του απλώνεται σε 8 αίθουσες κι μια υπαίθρια, με κάθε μια να αναπτύσσει μια ξεχωριστή πτυχή της λαϊκής παράδοσης.
Σίδερα μασάει ο Κουταλιανός
τρένα σταματάει ο Κουταλιανός
πέτρες ροκανίζει ο Κουταλιανός
και βουνά γκρεμίζει ο Κουταλιανός.
Και στο ομώνυμο χωριό του περίφημου Κουταλιανού, τη Νέα Κούταλη ίσως επιβάλλεται στο πέρασμα σας μια επίσκεψη στο μουσείο Ναυτικής Παράδοσης και Σπογγαλιείας, για να γνωρίσετε τη ναυτική παράδοση των προσφύγων από το νησί Κούταλη της Προποντίδας. Ερχόμενοι στη Λήμνο οι πρόσφυγες του 1922 συνέχισαν να κάνουν τη τέχνη που καλα τόσου αιώνες γνώριζαν. Σήμερα τιμούν και θυμούνται τους προγόνους του με αυτό το μουσείο, σε έναν σύγχρονο χώρο και με ανθρώπους έτοιμους να σας ξεναγήσουν στη πανάρχαια τέχνη της σπογγαλιείας. Η έκθεση του είναι οργανωμένη σε 3 ενότητες, ανάλογα με το θέμα της κάθε μιας. Έτσι η πρώτη περιγράφει τη ναυτική ζωή των Κουταλιανών πριν τον ξεριζωμό, η δεύτερη τη σπογγαλιεία και την επεξεργασία των σφουγγαριών στη Νέα Κούταλη πλέον ενώ η τρίτη περιλαμβάνει αρχαιολογικούς θησαυρούς που περισυνέλεξαν οι κουταλιανοί σφουγγαράδες στις καταδύσεις τους. 
Πολιτισμός όμως δεν είναι μόνο τα ανθρώπων έργα αλλά και τα φύσης μνημεία. Έτσι το σύμπλεγμα των λιμνών Χορταρόλιμνης, Ασπρόλιμνης και Αλυκής αποτελεί αφενός ένα σημείο μοναδικού φυσικού κάλλους και αφετέρου ιδιαίτερης σημασίας για το οικοσύστημα τόσο του βορείου Αιγαίου όσο και των Βαλκανίων καθώς χρησιμοποιείται ως στάση για μεταναστευτικά πουλιά κάθε είδους. Εκτός αυτού και πέραν κάθε άποψης το οικοσύστημα της περιοχής είναι παρθένο όσο λίγα, χαρακτηρισμένο για τα σπάνια είδη του και ως εκ τούτου εντεταγμένο στο δίκτυο Natura 2000. Στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης της Καλλιόπης (διπλανό χωρίο) μπορείτε να ενημερωθείτε για όλα αυτά και ακόμη περισσότερα καθώς και να συμμετάσχετε στις δράσεις που κατά καιρούς οργανώνονται. 
Πλησιάζοντας το τέλος, αξίζουν της προσοχής μας νομίζω δύο αρχαιολογικοί χώροι του νησιού.
Ο Πρώτος είναι η Πολιόχνη (κοντά στο χωριό Καμίνια) χτισμένη τη 4η ή 5η χιλιετία π.Χ. Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Τροία αλλά η Τροία θα χτιστεί χίλια χρόνια αργότερα, όταν πια η Πολιόχνη θα έχει εξελιχθεί σε έναν αστικό οικισμό με 1.500 κατοίκους με ορθογώνιες πέτρινες κατοικίες, προστατευτικό τείχος, πλατείες, πηγάδια, δρόμους, δημόσια κτίρια και πιθανώς Βουλευτήριο.
Ο Δεύτερος είναι το αρχαίο ιερό των Καβείρων, ή κατά τους ντόπιους καβείρια, ένα από τα σημαντικότερα ιερά κέντρα του αρχαίου κόσμου. 
Τέλος, πολύ πρόσφατα ήρθε στο φως το αρχαίο θέατρο της Ηφαιστίας, μοναδικής τέχνης και κατασκευής. Από το 2010 και κάθε χρόνο διοργανώνεται από το Δήμο Λήμνου και σε συνεργασία με άλλους φορείς το Φεστιβάλ Αρχαίας Ηφαιστίας στο οποίο εκτός από θεατρικές παραστάσεις σύγχρονων και αρχαίων έργων συμβαίνουν και άλλα πολιτιστικά δρώμενα. Ένα μέρος που σίγουρ δε πρέπει να σας ξεφύγει.

A common activity for someone who visits a new destination is visiting museums, archaeological sites and, in general, any place that can bring out the culture and history of the place.
Although it is not known to the general public, the persistent and curious – in a good way of course! - visitor can discover a plethora of museums and archaeological sites. Therefore, Limnos one picture 1000 words will present some of the main hot spots of history and culture of the island to discover and experience the more “sensitive” side of the island…
At the Archaeological Museum of Limnos, you can find the historical course of the island, starting from the Chalcolithic period up to the Roman occupation. The exhibit includes sculptures, inscriptions, tombstones from the classical to the Roman period, as well as vases, everyday utensils, burial offerings, tributes, figurines, wombs, seals, inscriptions, bone and metal objects, jewelry, tools and coins. The museum is housed in a two-story neoclassical building of the 19th century, a typical example of the architecture of the time, a total area of about 605sq.m.
Of course we must not forget the prehistoric settlement of Myrina brought to light by archaeological excavations – a part of it – a few years ago. It is worthy of your attention as there are guides who, in combination with the special information center, can initiate you into the secrets of life of the oldest inhabitants of Limnos whose memory is lost in time. We should note that the location of the site is only a few meters from the archaeological museum in the coastal region.
Finally in Myrina, we note the Ecclesiastical Museum of the Holy Metropolis of Limnos, which was established with the initiation of the current metropolitan Ierotheos. It is housed on the ground floor of the emblematic, for the area of Romeikos Yalos, Metropolitan mansion. In the two halls that house his collection you will see 197 holy icons, 87 books, 37 vestments, 154 utensils and 19 different objects such as chandeliers, crosiers, furniture, documents and many more.
Leaving Myrina and going towards the village of Kontias, we discover the Gallery of Contemporary Balkan Art of Kontia. It first operated in 2007 and is housed in a particularly welcoming and warm environment. It is able to inspire the viewers’ finer emotions. The main theme is the way Balkan artists saw Limnos. A mirror that will make you want to visit Limnos again in a way no one ever has.
But nothing can compare to a journey through time, to the traditional folk life of the island. In the village of Portianou, since 1995, the Folklore Museum of Portianou awaits to show you another Limnos which tends to be forgotten, to be alienated by modern time. In a building which has been classified as a monument, a sample of folk architecture, the collection unfolds in 8 rooms and in one outdoor, in which each one develops a separate aspect of folk tradition.
Irons chew the Koutalianos
Trains stop the Koutalianos
Stones gnaw the Koutalianos
And tearing down mountains the Koutalianos.
In the homonymous village of the famous Koutalianos, Nea Koutali (New Koutali) when passing by a visit is required to the Museum of Nautical Tradition and Sponge Fishing, to experience the nautical tradition of the refugees from the island Koutali, of Propontis. They came to Limnos as refugees in 1922 and continued to do the craft they knew well for many centuries. Today they honour and remember their ancestors with this museum in a modern space and with people ready to guide you through the ancient art of sponge fishing. The exhibition is organized into three sections according to the theme of each one. So the first describes the nautical life of the people of Koutali before their uprooting, the second room is about sponge fishing and sponge processing in Nea Koutali, while the third features archaeological treasures that were collected by the sponge divers of Nea Koutali in their dives.
Culture though is not just mens’ work but also natural monuments. Thereby the complex of the lakes Chortarolimni, Asprolimni and Aliki are points of unique natural beauty and also of great importance for the ecosystem of the northern Aegean and the Balkan. It is used as a stop for migratory birds of all kinds as well. Besides and beyond any aspect, the ecosystem of the region is virgin as few are, and it is characterized for its rare species and therefore it was integrated in the network of Natura 2000. In the Environmental Education Center of Kalliopi (nearby village) you can be informed about all this and much more and also participate in actions that are organized from time to time. 
Concluding, I think worthy of our attention two archaeological sites of the island. The first one is Poliochni (near the village Kaminia), which was built the 4th or 5th millennium BC. Located directly across Troy, Troy will be built one thousand years later, when Poliochni will have developed into an urban settlement of 1.500 residents with rectangular stone houses, a defensive wall, squares, wells, public buildings and possibly a Parliament.
The second one is the Ancient Sanctuary of Kavirio or by the name known by locals Kaviria, one of the most sacred centers of the ancient world.
Finally, the Ancient Theater of Hephaestia recently came to light; a site of unique art and construction. Since the year 2010 and on, the Ancient Hephaestia Festival takes place there which includes theatrical performances of modern art and ancient plays and is held by the Municipality of Limnos and in cooperation with other organizations. A site you should definitely not miss!
ΚΕΙΜΕΝΟ: ΣΑΜΙΩΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΒΙΚΥ ΜΑΤΘΑΙΟΥ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΣΤΡΑΤΗΣ ΛΙΑΔΕΛΛΗΣ

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

ΑΚΕΣΑ






Γράφει ο Γιώργος Ελιάς
       Η Άγνωστη στο ευρύ κοινό αρχαία πόλη της Λήμνου Άκεσα. Μερικά χιλιόμετρα βόρεια του χωριού Παναγιά στον μυχό του όρμου του Αγ. Χαράλαμπου, στη θέση που σήμερα λέγεται Άξια, Άξιες, Νάξια, υπάρχουν τα απομεινάρια μιας καταποντισμένης προϊστορικής πολιτείας που λεγόταν Άκεσα. Το όνομά της το πήρε από το ρήμα ακέομαι που σημαίνει θεραπεύομαι, από τη χρήση που είχε το αργιλώδες θεραπευτικό και ευεργετικό χώμα της περιοχής όπου γίνονταν λασπόλουτρα. Ακόμη και στην Ιλιάδα του Ομήρου βλέπουμε ότι ο Φιλοκτήτης θεραπεύτηκε στη Λήμνο από δάγκωμα φιδιού που του είχε παραλύσει το πόδι.
Αν επισκεφθεί κανείς την περιοχή σήμερα θα δει στην ακτή τα τείχη από τις κατοικίες που το κύμα σιγά-σιγά φανερώνει, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της πόλης είναι καταποντισμένο στο βυθό. Επίσης, θα παρατηρήσει και το πλούσιο σε άργιλο έδαφος. Ακόμη και στις μέρες μας επιβιώνει η θεραπευτική ιδιότητα του χώματος καθώς λίγο βορειότερα μετά τον Αγ. Χαράλαμπο είναι το άγιασμα Ρουσουνια όπου υπάρχει η θεραπευτική λάσπη για επάλειψη στο σώμα και ανακούφιση παθήσεων.
AKESA
The Unknown to most people ancient town of Limnos, Akesa. A few kilometers north of the village Panagia, in the cove of St. Charalampos, in the position which is now called Aksia, Aksies, Naksia, lay the remains of a sunken prehistoric town called Akesa. The name derives from the verb “akeomai” which means cured. The use of the therapeutic and beneficial clay soil of the area where mud-baths used to take place to cure. Even in Homer’s Iliad we see that in Limnos Philoktetes was healed from a snake bite that had paralyzed his leg.
If you visit the area today, you will see on the coast the walls of the houses which the waves slowly reveal as most of the city is submerged on the seabed. You will also notice the rich clay soil. Even until today the clays’ healing power survives, as just north of St. Charalampo at the sanctify of Rousounia, you can find the therapeutic mud for body smearing and alleviating diseases.
ΚΕΙΜΕΝΟ: Γιώργος Ελιάς
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Βίκυ Ματθαίου
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Γιώργος Καβουρας
ΠΗΓΕΣ: βιβλιογραφία. Βιβλίο η Λήμνος Τ. Καψιδέλλη, Σ. Κομνηνού εκδόσεις Δίπτυχο 1982