Παρασκευή, 6 Ιουνίου 2014

Το ιερό των Καβείρων (Καβείρια) της Λήμνου.



Στον Ελλαδικό χώρο υπάρχουν τρία μεγάλα Ιερά των Καβείρων.Το αρχαιότερο είναι αυτό του νησιού μας, της Λήμνου.Τα άλλα δύο Ιερά βρίσκονται στη Σαμοθράκη και στην Ίμβρο αντιστοιχα.

Η ακριβής χρονολόγηση του Ιερού δεν είναι δυνατή. Η Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή τοποθετεί τη μακρά περίοδο ζωής της από τον 8ο αιώνα π.Χ. Σύμφωνα με τη μυθολογία, οι Κάβειροι ήταν οι τρεις γιοι και κόρες του Ηφαίστου και της Καβειρούς.
 Ήταν πανάρχαιες θεότητες και λατρεύονταν στη Λήμνο μέσω των Καβειρίων Μυστηρίων. Τα οποία είχαν σχέση με την αναγέννηση της φύσης και τη γονιμότητα. Η σημαντικότερη γιορτή που ετελείτο στο Ιερό των Καβείρων ήταν η γιορτή της Πορφυρίας.
Μέσα από τη γιορτή αυτή ζωντάνευε η ανακάλυψη της φωτιάς. όπως αναφέρει η Παράδοση η γέννηση της φωτιάς ξεκίνησε από τη Λήμνο και από το Θεό Ήφαιστο.
Οι μεταλλουργοί του νησιού ανέβαιναν στο όρος (ηφαίστειο) Μόσυχλο και κρατώντας ένα χάλκινο κάτοπτρο απέναντι από τον ήλιο, ζωντάνευαν την Ιερή Φλόγα της εποχής εκείνης.
Οι τελετές Λατρείας και Μύησης διαρκούσαν εννέα ημέρες. Ο σημαντικότερος και ιερότερος χώρος του Ναού ήταν το «Άδυτο». Μέσα στο Άδυτο έμπαινε μόνο ο Ιερέας του Ναού. Αποτελεί ίσως το αρχαιότερο τελεστήριο στον ελληνικό χώρο. Αρχαιότερο και από το Σολώνειο Τελεστήριο των Ελευσινίων.
Το Ιερό των Καβείρων της Λήμνου έχει υποστεί πολλές καταστροφές ανά τους αιώνες. Η οριστική καταστροφή του Ιερού,πιθανότατα να έγινε από τη μανία των πρώτων Χριστιανών, γύρω στα τέλη του 3ου με 4ο αιώνα μ.Χ.



Σύνταξη άρθρου Μαρία Καλογιάννη

Φωτογραφία: Θανάσης Πάνου


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου