Παρασκευή, 6 Ιουνίου 2014

Οι ιπποδρομίες του Αγ. Γεωργίου στο χωριό Καλλιόπη της Λήμνου.


Στις 23 Απριλίου αναβιώνει κάθε χρόνο στο νησί μας ένα έθιμο παλιό, οι ιπποδρομίες.

Οι ρίζες του ανάγονται στην Τουρκοκρατία, όμως δεν είναι βέβαιο. Ίσως είναι παλαιότερο έθιμο, μιας και στη Λήμνο γεννήθηκε το πένταθλο από το μυθικό ήρωα Ηρακλή.
Σύμφωνα με το έθιμο αυτό άντρες του νησιού έπαιρναν μέρος σε ιπποδρομίες προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου. Εκτός από τους ντόπιους έπαιρναν μέρος και Τούρκοι Μουσουλμάνοι κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Τιμούσαν κι εκείνη τον Άγιο Γεώργιο. Υπήρχαν δύο ομάδες, μία Χριστιανών και μία Μουσουλμάνων.Το συμβάν αυτό τελείται στο χωριό Καλλιόπη.

Οι καβαλάρηδες φέρουν στο λαιμό τους ένα κόκκινο μαντήλι, ένδειξη τιμής στο πρόσωπο του Αγίου. Σύμφωνα με την Παράδοση ο νικητής των ιπποδρομιών στεφανώνεται στο προαύλιο του ναού του Αγίου Γεωργίου και στη συνέχεια βραβεύεται με ένα συμβολικό ποσό. 

Μετά το πέρας της εκδήλωσης αυτής γίνεται πανηγύρι στην πλατεία του χωριού όπου ο νικητής ανοίγει πρώτος το χορό. Επίσης ο νικητής του αγώνα θεωρείται καλότυχος και τού γίνεται λαμπρή υποδοχή από τους κατοίκους του χωριού!
Οι κάτοικοι του χωριού θυμούνται μόνο δύο φορές που δεν πραγματοποιήθηκε το έθιμο των ιπποδρομιών. Ήταν το 1940 στο Β' Παγκόσμιο πόλεμο. Δεν υπήρχαν νέοι στο νησί να συμμετέχουν λόγω του πολέμου.
Κάθε χρόνο τελείται το έθιμο με μεγάλη οργάνωση και υπάρχει μεγάλη συμμετοχή νέων του νησιού!
Φωτογραφικό υλικό: Θανάσης Πάνος

Σύνταξη άρθρου Μαρία Καλογιάννη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου